Tomaattikeitto

Tomaattikeitto

Tomaattikeitto kuuluu ehdottomiin suosikkeihini. Ja miksi ei kuuluisi? Se valmistuu nopeasti ja vaivattomasti, on edullinen ja siihen tarvittavat raaka-aineet löytyvät pikkuruistenkin markettien hyllyiltä. Tärkeintä itselleni on kuitenkin se, että tomaattikeitto on makuhermoja hivelevää. Kun kattilaan latoo riittävän paljon tomaatteja, ei ole pienintäkään riskiä siitä, että tuotos muistuttaisi etäisestikään tomaattien pesuvettä. Päinvastoin, maku on täyteläinen ja intensiivinen.

Tomaattikeitto on myös siitä loistava keitto, että perusohjetta voi soveltaa rajattomasti. Miltä kuulostaisi tulinen tomaattikeitto katkaravuilla tai minimozzarellapalloilla höystettynä? Tai ehkäpä haluat ripotella keiton joukkoon murennettua gorgonzolajuustoa? Entä chorizomakkaran ja tomaatin liitto, eikö kuulostakin ihan ”match made in heaven” –tyyppiseltä yhdistelmältä?

Last but not least: tomaattikeittoa kannattaa tehdä reilu satsi kerralla. Tomaattikeitto on yksi niistä harvoista ruoista, jotka oikeasti maistuvat paremmalta seuraavana päivänä.

Keitto aurinkokuivatuista tomaateista (4:lle henkilölle)

 • 2 salottisipulia
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 1 dl kuivaa siideriä (tai valkoviiniä)
 • 100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
 • 2 purkkia tomaattimurskaa (tai kuorittuja tomaatteja)
 • 1 tl sokeria
 • ½ tl kuivattua oreganoa
 • ½ tl chilihiutaleita
 • tuoretta basilikaa
 • rouhittua mustapippuria
 • suolaa
 • (paahdettuja pinjansiemeniä tai kurpitsansiemeniä)

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota hienonnettua sipulia kattilassa oliiviöljyssä noin 3–5 minuuttia. Lisää hienonnettu valkosipuli ja jatka kuullottamista noin minuutin verran. Lisää siideri sipuleiden joukkoon ja anna kiehua muutaman minuutin ajan.

Valuta aurinkokuivatuista tomaateista ylimääräinen öljy pois ja viipaloi ne. Lisää kattilaan aurinkokuivatut tomaatit, tomaattimurska, sokeri, oregano ja chili. Sekoita ja anna kiehua 10–30 minuuttia. Itse keitän tomaatteja melko kauan; niiden maku tuntuu pehmenevän pidempään keitettäessä.

Soseuta keitto sileäksi (esimerkiksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella). Lisää soseutetun keiton joukkoon kerma ja hienonnettua tuoretta basilikaa. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja suolalla.

Halutessasi voit ripotella keittoannosten päälle paahdettuja pinjansiemeniä tai kurpitsansiemeniä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.