Kesäkuun vihannes: tomaatti


Vaikka avomaanmansikat vasta aloittelevat kukintaansa, kesäkuun kasvikseksi valikoitui punaposkinen marja eli tomaatti. Tomaatti on siis kasvitieteellisesti marja.

Tomaatin maku on syvimmillään hedelmän ollessa täysin kypsä. Kypsän tomaatin väri on voimakas ja sen pinta on hieman pehmeä, mutta kuitenkin vielä kimmoisa. Jos kaupan tomaattilaarista kaivetut tomaatit ovat hieman raakoja, kannattaa niitä pitää huoneenlämmössä pari päivää (mielellään paperipussiin käärittynä, jotta liiallinen veden haihtuminen estyy). Raakojakaan tomaatteja ei kannata säilyttää jääkaapissa, koska alle 13 asteen lämpötilassa tomaatti kadottaa osan maustaan ja rakennekin vetistyy.

Nykypäivänä tomaatteja saa jos jonkinnäköisinä. On luumu-, päärynä-, terttu-, pihvi-, coctail-, kirsikka- ja miniluumutomaatteja. Ja väreissäkin on mistä valita: punainen, oranssi, keltainen, vihreä, raidallinen jne.

Tomaattia kannattaa käyttää ruoanlaitossa monipuolisesti, sillä tomaatin sisältämä umami (eli yksi viidestä perusmausta) on luonnon oma aromivahvenne, joka korostaa muiden ruoka-aineiden aromeja. Hmm – löytyyköhän umamista selitys sille, miksi joillain ihmisillä on pakottava tarve tunkea ketsuppia lähes ruokaan kuin ruokaan…? Niin tai näin, merkittävä osuus maailman tomaattisadosta käytetään nimenomaan ketsupin valmistukseen.


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: