Keitetyt ravut

Keitetyt ravut

Keitetyt ravut

Tämä kesä on mitä ilmeisimmin ollut suosiollinen ravustamisen kannalta – ainakin Kangasalla asuvien vanhempieni rapumertoihin on mönkinyt rapuja sen verran paljon, että rapuja on keitelty jo useampaan otteeseen. Rapujen, paahtoleivän, tillivoin ja viilennetyn valkoviinin pettämätön yhdistelmä on meille monivuotinen ja aina yhtä odotettu traditio.

Ja vielä vinkki niille, jotka aina onnistuvat satuttamaan itseään – tai vierustoveriaan – rapuveitsellä. Epäkäytännölliset ja toisinaan suorastaan vaaralliset rapuveitset kannattaa ehdottomasti vaihtaa helppokäyttöisiin rapuneuloihin (jotka sattuvat muuten olemaan Stockmannilla kantistarjouksena tässä kuussa).

Keitetyt ravut (4–6:lle hengelle)

  • 50 elävää rapua
  • 7 litraa vettä
  • 3 dl karkeaa merisuolaa
  • 2–3 sokeripalaa
  • runsaasti tuoretta kruunutilliä

Huuhdo ravut.

Laita vesi kiehumaan 10 litran kattilaan. Lisää veteen suola, sokerinpalat ja pari nippua tilliä (tai enemmänkin, tilliä ei nimittäin voi olla liikaa).

Keitä ravut kahdessa tai kolmessa erässä, sillä rapujen tulee peittyä kunnolla veteen. Nostele ravut yksitellen kiehuvaan veteen, isoimmat ensin (tällä tavoin ravut kuolevat välittömästi; keitinveden lämpötila ei saa laskea liiaksi). Keitä rapuja noin 10 minuuttia (vesi todennäköisesti lakkaa kiehumasta rapuja lisättäessä, joten laske keittoaika siitä, kun vesi rupeaa kiehumaan kunnolla uudestaan). Tillin voi nostaa pois keitinvedestä ensimmäisen rapuerän keittämisen jälkeen, jotta keitinvedestä ei tule kitkerää. Kypsän ravun tunnistaa siitä, että selkäpanssarin ja pyrstön väliin tulee ”rako”.

Kun kaikki ravut on keitetty, nosta kattila liedeltä. Laita kaikki ravut kattilaan keitinliemeen. Laita rapujen päälle runsaasti tuoretta tilliä. Jäähdytä keitinliemessään olevat ravut mahdollisimman nopeasti, esimerkiksi tiskialtaassa valuvassa kylmässä vedessä, kylmässä järvivedessä tai – kuten me jouduimme tänä hellekesänä tekemään – jäämurskan avulla.

Säilytä ravut viileässä ruokailuun saakka. Ravut on hyvä keittää edellisenä iltana tai viimeistään nauttimispäivän aamuna, jotta ravut ehtivät viilentyä ja niiden maku tasaantua.


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: