Syyskuun vihannes: valkosipuli


Valkosipuli jakaa vahvasti ihmisten mielipiteitä – eikä mikään ihme, sillä valkosipuli on sipuleista se kaikista voimakkaimman makuinen (ja tuoksuinen, kuten me kaikki olemme omakohtaisesti kokeneet). 

Valkosipuli on monivuotinen narsissikasvien heimoon kuuluva kasvi. Satotarkoituksessa valkosipulia tosin viljellään yksivuotisena.
Valkosipulilla ei ole kykyä lisääntyä suvullisesti eli se ei tuota itävää siementä. Tämän vuoksi kasvin lisäys tapahtuu joko kynsistä tai varren kukintoihin muodostuvista pikkusipuleista eli itusilmuista.

Valkosipuli on todella vanha viljelyskasvi – itse asiassa niin vanha, että valkosipuli ei enää kasva luonnonvaraisena, vaan se on nykyään yksinomaan viljelyskasvi.
Mikäli valkosipulin kynsien maku tuntuu liian voimakkaalta, kannattaa kokeilla kasvin vihreitä varsia, joiden luvataan olevan pehmeämmän ja miedomman makuisia. Netin tietojen perusteella varsia voi kasvattaa ympäri vuoden sisätiloissa: kukkaruukkuun upotetaan kynsiä parin sentin syvyyteen ja multa pidetään kosteana. Vihreitä, ruohosipulin tavoin käytettäviä varsia pitäisi päästä korjaamaan jo parin viikon sisällä istutuksesta. Vau, tätä on ihan pakko kokeilla.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: