Marraskuun vihannes: talvikurpitsa


Marraskuussa Kahden keittiössä on kokattu ja leivottu oranssista talvikurpitsasta – ja tykästytty kurpitsaan. Ihastuminen tähän syksyiseen keittiön valopilkkuun on pienoinen ihme, sillä mielipiteeni kurpitsasta ei ole ollut ennen näitä onnistuneita kokeiluita kovinkaan korkealla. Syynä tähän lienee etikkainen kurpitsapikkelssi, joka ei varsinaisesti ole mikään kulinaarinen elämys.

Talvikurpitsa on siis se kurpitsa, josta halloweenin aikaan koverretaan veikeän näköisiä lyhtyjä. Tästä syystä jotkut ruokakaupat ovat nimenneet vihannesosastolta löytyvat oranssit talvikurpitsat Halloween-kurpitsoiksi, vaikka mikään virallinen nimi se ei olekaan.

Talvikurpitsa on loppusyksyn sesonkituote, jonka annetaan kasvaa mahdollisimman pitkälle syksyyn. Kurpitsa kestää hyvin varastointia; viileässä se säilyy useita kuukausia.

Talvikurpitsassa on enemmän makua kuin kesäkurpitsassa. Erityisesti uunissa paahdetusta kurpitsasta voi löytää pähkinään tai jopa metsäsieneen vivahtavia aromeja.

Talvikurpitsa kuten muutkin kurpitsalajikkeet ovat yksivuotisia kurkun ja melonien sukulaiskasveja.

Kurpitsa on hyvin vesipitoinen ja näin ollen myös vähäkalorinen.

Talvikurpitsoissa on kova kuori, joten kurpitsan halkaisemiseen ja lohkomiseen tarvitaan tukeva ja terävä veitsi. Kurpitsan kuori ei kelpaa syötäväksi, joten kuori leikataan pois ennen ruoanvalmistusta. Jos haluat päästä kurpitsan kanssa erityisen helpolla, paahda kurpitsalohkot uunissa kuorineen. Kypsästä kurpitsasta kuori irtoaa vaivattomasti.


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: