Pataleipä

Pataleipä

Pataleipä

Tuoreimmissa ruokalehdissä on hehkutettu taikinajuureen leivottuja leipiä, joten pataleipä taitaa olla jo ”so last season”. Mutta väliäkös sillä mikä tällä hetkellä on in ja pop, koska tämä päältä rapea ja sisältä mukavan sitkeä leipä on ensinnäkin erittäin helppo ja toisekseen ehdottomasti parasta hiivaleipää, jota olen syönyt.

Pataleipään saa uutta makua kuivatuilla hedelmillä ja pähkinöillä. Kahden keittiössä tuunasimme pataleipää kuivatuilla aprikoosilla ja saksanpähkinöillä. Mitä sinä keksit heittää taikinaan sekaan?

Pataleipä

  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 1 ¾ tl suolaa
  • ½ tl kuivahiivaa
  • 3 ½ dl vettä

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää lämpöinen (+ 42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi.

Pane uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Laita kannellinen kolmen litran uunipata uuniin kuumenemaan.

Kumoa kohonnut taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Kääntele taikina palloksi jauhotetuin käsin, mutta älä vaivaa. Peitä muovikelmulla ja anna kohota 30 minuuttia. Siirrä taikinapallo leivinpaperin päälle ja nosta leipä sen avulla kuumaan uunipataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Siirrä leipä ritilän päälle jäähtymään. Syö ja nauti!

,

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: