Helmikuun vihannes: lanttu


Nyt rohkeasti käsi ylös kaikki, jotka ovat ikuisiksi ajoiksi traumatisoituneet koulussa tarjoillun lantturaasteen tai lihakeitossa killuvien lantun palasten vuoksi! Myönnän empimättä, että täällä näppäimistön takana istuu eräs, jonka selkäpiitä karmii pelkkä lantun ajatteleminen. Okei, tässä kohtaa on varmaan pakko rehellisyyden nimissä (ja perherauhan säilymisen vuoksi) todeta, että äidin tekemä lanttulaatikko tekee ainoan poikkeuksen pääsääntöön.

Jos unohdetaan hetkeksi aikaa se tosiasia (?), että valtaosalla ihmisistä ei ole kovin lämmin suhde lanttuun, niin eipä lanttu yritä esiintyä edukseen ruokakaupan vihannesosastolla. Miksi ihmeessä kirkkaan vihreiden salaattien ja kesäkurpitsojen lomassa ostoskärryjä eteenpäin työntävä rouva (tai herra) ylipäänsä edes huomaisi tämän mitättömän värisen, ehkäpä jopa ruman, juureksen? Ei tarvitse olla yliopistotutkinnon suorittanut ymmärtääkseen, että huonolla tavalla mieleen jäänyt makukokemus yhdistettynä tympeään ulkonäköön ei varsinaisesti luo pohjaa loistokkaalle menestystarinalle.

Myös Kotimaiset Kasvikset ry on huolissaan tämän tiettävästi alun perin Hämeestä kotoisin olevan juureksen kohtalosta, sillä lantun kulutus vähenee Suomessa vuosi vuodelta. Samaisen tietolähteen mukaan jokainen suomalainen syö lanttua reilun kilon verran vuodessa, joka vähäisyydestään huolimatta kuulostaa aika paljolta. Ajattelin kuitata oman osuuteni tästä lanttukiintiöstä heti näin alkuvuodesta, jotta sekin asia on pois päiväjärjestyksestä. Ei sitten tarvitsisi stressata lantunviljelijöiden toimeentulotasosta esimerkiksi joulunaikaan, vaan voi hyvällä omallatunnolla lentää johonkin lanttuvapaaseen maahan lämmittelemään.

Eli pidelkää kiinni, ”we have a rough ride ahead of us”! Toivottavasti mahdollisimman moni blogin lukijoista uskaltautuu tälle tutkimusmatkalle.

PS. Jos haluat suorittaa pitkän oppimäärän lantusta, suosittelen vierailemaan tällä Kotimaiset Kasvikset ry:n informatiivisella valistussivulla.


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: