Pitsa chicagolaisittain

Pitsa chicagolaisittain

Pitsa chicagolaisittain

Ihastuimme chicagolaiseen deep dish -pitsaan viime vuonna viettäessämme viikon talvisessa Chicagossa. Chicagolaisen pitsan erikoisuus on siinä, että täytteet ladotaan päinvastaisessa järjestyksessä kuin perinteisesti. Alimmaiseksi tulee reilusti juustoraastetta ja päällimmäiseksi pitkään haudutettua tomaattikastiketta. Näiden väliin tulee varsinaiset täytteet.

Pitsa chicagolaisittain

Pitsa chicagolaisittain

Taikina:
 • 4 dl vehnäjauhoja
 • ½ dl maissijauhoja
 • 1 tl suolaa
 • 1 tl sokeria
 • 1 ½ tl kuivahiivaa
 • 1 ½ dl vettä
 • 1 ½ rkl voita (sulatettuna)
 • 2 rkl voita (huoneenlämpöistä)
 • 1 rkl oliiviöljyä

Sekoita jauhot, suola, sokeri ja kuivahiiva yleiskoneen kulhossa. Lisää 42-asteinen vesi ja sulatettu voi. Vaivaa taikinaa 5–10 minuuttia, kunnes taikinasta muodostuu kimmoisa pallo.

Siirrä taikina oliiviöljyllä voideltuun kulhoon. Pyörittele taikinapalloa kulhossa niin, että pallo on kauttaaltaan öljyssä. Peitä kulho muovikelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä 45–75 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Kauli taikina noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Levitä huoneenlämpöinen voi tasaisesti taikinalevylle. Kääri taikinalevy tiukaksi rullaksi. Aseta taikinarulla pöytätasolle sauma alaspäin. Kauli noin 1 cm:n paksuiseksi suorakaiteeksi. Taittele taikina kolmesti pitkittäin. Tämän jälkeen taittele taikinasta pallo. Siirrä taikinapallo takaisin öljyttyyn kulhoon. Peitä kulho muovikelmulla ja laita jääkaappiin noin tunniksi. Tässä välissä voit keittää tomaattikastikkeen.

Kauli jääkaappikylmä taikinapallo pyöreäksi levyksi (halkaisija noin 30 cm). Rullaa taikinalevy kaulimen ympärille. Nosta taikina oliiviöljyllä voidellun irtopohjavuoan päälle ja levitä taikina vuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Tomaattikastike:

 • 1 tlk tomaattimurskaa
 • 1 tlk paseerattuja tomaatteja
 • 1 keltasipuli
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 1 tl suolaa
 • 1 tl sokeria
 • ¼ tl kuivattua oreganoa
 • ¼ tl mustapippuria
 • 1 rkl oliiviöljyä

Kuori sipulit. Raasta keltasipuli karkeaksi raasteeksi raastimella. Hienonna valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita paistokasarissa oliiviöljyssä noin 5 minuuttia. Lisää tomaatit ja mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä ilman kantta 30–45 minuuttia.

Täytteet:
 • 350 g raastettua mozzarellajuustoa
 • 200 g paistettua jauhelihaa
 • 3 raakamakkaraa
 • tuoretta basilikaa
 • ½ dl raastettua parmesaanijuustoa

Ripottele juustoraaste vuoassa olevan taikinapohjan päälle. Lisää paistettu jauheliha, raakamakkaran palaset ja tuoreita basilikan lehtiä juustoraasteen päälle. Kaada tomaattikastike täytteiden päälle ja levitä tasaiseksi. Lopuksi ripottele raastettu parmesaanijuusto pinnalle.

Paista 220-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna levätä 15 minuuttia ennen palasiksi leikkaamista.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.