Helmikuun hedelmä: kookospähkinä


Tähän alkuun pieni tunnustus (ja samalla myös jonkinlainen selitys sille, miksi Kahden keittiössä alkaa kuukausittaiset vihannes- ja hedelmäjuttusarjat): minulla on toisinaan tapana urautua tuttuun ja turvalliseen. Ymmärrän kuitenkin myös sen, että mieli ei voi avartua ja laajentua, jos ei koskaan uskalla astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja ihmetellä maailmaa uudenlaisesta näkövinkkelistä.

Epämukavuusalueelle ei tarvitse kuitenkaan jäädä – riittää, kun siellä vierailee säännöllisin väliajoin. Eikä näiden visiittien täydy olla mitään elämää suurempia juttuja. Kokemusten reppua voi täyttää pienilläkin uusilla asioilla. Haluan kerätä täytettä tähän kokemusten reppuun ottamalla joka kuukausi käsittelyyn keittiössämme harvoin vierailleen vihanneksen/hedelmän taikka kokeilemalla tuttuja vihanneksia/hedelmiä aiemmasta poikkeavalla tavalla. Emme lupaa, että jokaisesta vihanneksesta ja hedelmästä kokataan sen seitsemää erilaista sorttia, mutta ainakin pari erilaista reseptiä olisi tarkoitus testata. Tulemme postittamaan kaikki Kuukauden vihannes – ja Kuukauden hedelmä -kokeilut tänne blogiin; myös niissä (toivottavasti mahdollisimman harvalukuisissa) tapauksissa, että homma on mennyt ns. reisille ja joko maku, ulkonäkö ja/tai koostumus jättää toivomisen varaa.

* * *

Kuten täältä voit lukea, niin helmikuun vihannes ei olisi voinut olla kovin paljon kauempana mukavuusalueeltani. Tätä masokistista valintaa tasapainottamaan helmikuun hedelmäksi valikoitui kookospähkinä(*). En vielä tiedä, yritetäänkö keittiössämme tässä kuussa kokonaisten kookospähkinöiden rikkomista. Voi olla, että turvaudumme kaupan hyllyiltä löytyviin kookosveteen, -maitoon, -kermaan, ja -hiutaleisiin.

Nuorempana en pitänyt kookoksen mausta – paitsi Bounty-patukoissa. Jotain kultivoitumista aikojen saatossa on tapahtunut: nykyään kookos eri muodoissaan on säännöllisen epäsäännöllinen vieras keittiössämme  ja myös kylpyhuoneen puolella kookosöljyn muodossa. Tässä kuussa otamme kookoksen erityishuomion kohteeksi ja syvennämme suhdetta etsimällä uusia piirteitä tästä tropiikin moniottelijasta.

(*) Kasvitieteellisesti kookospähkinä ei ole hedelmä, vaan eräänlainen luumarja.


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: