Lihaisa lanttu-perunasoselaatikko

Lihaisa lanttu-perunasoselaatikko

Tämä ruoka oli erinomainen muistutus siitä, että yksinkertaisista, arkisista ja edullisista aineksista saa loistavaa ruokaa aikaiseksi. Itse miellyin erityisesti gratinoidun lanttusoseen ja jauhelihan yhdistelmään: maut pelasivat oikein mukavasti yhteen. Ehkä perunasoseen voisi tiputtaa kokonaan pois…?

Lihaisa lanttu-perunasoselaatikko (4–6:lle henkilölle)

Lihakastike:

 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 600 g naudan paistijauhelihaa
 • (oliiviöljyä)
 • 4 rkl tomaattipyreetä
 • 2 dl vettä
 • 1 lihaliemikuutio
 • 1 tl tuoretta hienonnettua rosmariinia
 • ½ tl paprikajauhetta
 • ½ tl rouhittua mustapippuria
 • (suolaa)

Kuori ja hienonna sipulit. Ruskista jauheliha isossa paistokasarissa omassa rasvassaan muutamassa erässä ja siirrä sivuun odottamaan.  Kuullota sipuleita muutaman minuutin ajan joko jauhelihan rasvassa tai pienessä tilkassa oliiviöljyä. Lisää ruskistettu jauheliha sipuleiden joukkoon. Lisää sitten tomaattipyree, vesi ja lihaliemikuutio. Mausta rosmariinilla, paprikalla ja mustapippurilla. Anna kastikkeen porista hiljalleen noin 5 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Levitä jauhelihakastike uunivuoan pohjalle.

Lanttusose:

 • 500 g lanttua
 • 1 kananmunan keltuainen
 • 1–2 rkl voita
 • 1–2 rkl kuohukermaa
 • (suolaa)

Kuori ja leikkaa lanttu pienehköiksi kuutioiksi. Keitä lantut suolalla maustetussa vedessä kypsiksi (noin 15–20 minuuttia kuutioiden koosta riippuen). Valuta vesi huolellisesti pois ja anna lanttujen hieman jäähtyä. Soseuta lanttu ja lisää keltuainen. Lisää joukkoon voi ja kerma ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Pursota lanttusoseesta “kukkasia” jauhelihakastikkeen päälle.

Perunasose:

 • 500 g jauhoista perunaa
 • 1 kananmunan keltuainen
 • 1–2 rkl voita
 • 1–2 rkl kuohukermaa
 • (suolaa)

Kuori ja paloittele perunat kahteen tai neljään osaan. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi (noin 10–15 minuuttia perunoiden koosta riippuen). Valuta vesi huolellisesti pois ja anna perunoiden hieman jäähtyä. Soseuta perunat ja lisää keltuainen. Lisää joukkoon voi ja kerma ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Pursota perunasoseesta “kukkasia” jauhelihakastikkeen päälle.

Gratinoi 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskettunut.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.