Maaliskuun hedelmä: appelsiini


Millaisia mielleyhtymiä sinulla tulee mieleen appelsiinistä? Itselläni pintaan nousee sellaisia ihania asioita kuin auringon valo, luonnon puhkeaminen vaaleanvihreään kevääseen ja talven jälkeinen raikkaus. Kaikesta päätellen appelsiini herättää minussa paljon miellyttäviä tuntemuksia. Sen vuoksi onkin hieman hämmentävää, että kaikista näistä lämpimistä tunteista huolimatta appelsiini ei ole mikään vakiovieras Kahden keittiössä. Puutumme tähän epäkohtaan maaliskuun aikana, jolloin keittiössämme puhaltavat uudet, raikkaan oranssit tuulet.

PS. Tiesitkö, että appelsiini on kotoisin Kaakkois-Aasiasta, jossa sitä on arveltu viljeltävän niinkin aikaisin kuin 2500 eaa.? Appelsiinin latinankielinen nimi onkin ”Citrus sinensis”, jossa ”sinensis” viittaa Kiinaan. Suomenkielen appelsiini-sana on johdettu ”Kiinan omenaa” tarkoittavasta sanasta (kuten monessa muussakin Pohjois-Euroopan maassa, esim. ruotsinkielen ”appelsin” ja saksankielen ”Apfelsine”). ”Appel” viittaa siis omenaan ja ”siini” puolestaan Kiinaan. Appelsiini-sanan tarkempaan etymologiaan meidät johdattaa Matti Mattila.


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: