Maaliskuun vihannes: avokado

Heti alkuun disclaimer: Avokado ei ole vihannes, vaan hedelmä (tai jos ihan tarkkoja ollaan, niin avokado kuuluu kasvitieteellisesti marjaperheeseen). Mutta koska avokado ei maistu vähäisissäkään määrin makealta, saa se luvan tulla käsitellyksi kuukauden vihanneksena.

Avokado on kotoisin Väli-Amerikasta, joten siinä mielessä ei ole mikään ihme, että guacamole eli meksikolainen avokadodippi tulee varmaan aika monella ensimmäisenä mieleen avokadoista puhuttaessa. Meksikossa avokadoja on syöty jo 8000 vuotta, mutta Suomessa niiden käyttö on edelleen melko vähäistä. Toki avokado on rantautunut Eurooppaan vasta viime vuosisadalla, mutta tuskinpa se selittää suomalaisten avokadoa kohtaan tuntemaa vieroksuntaa. Oma veikkaukseni on, että avokadojen ”välttely” selittyy suurimmaksi osin vuosikymmeniä kestäneellä rasvakammolla, joka tosin onneksi tuntuu pikkuhiljaa helpottavan. Avokadoa ei kannata lainkaan kammoksua sen rasvapitoisuuden vuoksi, sillä avokadon rasva on pääasiallisesti hyvälaatuista tyydyttymätöntä rasvaa.

Avokado on minusta hieman haastava vihannes (tai hedelmä miten sen nyt ottaa) paristakin eri syystä. Ensinnäkin silloin kun avokadon himo iskee, niin takuulla juuri silloin kaupasta ei löydy yhtään syöntikypsää avokadoa. Avokado kyllä kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä muovipussin sisällä oleskeltuaan, mutta silloin suurimmalta himolta on taittunut terä – tai vielä pahempaa, se on hävinnyt kokonaan. Toinen ongelmallinen piirre avokadoissa on se, että avokadon kypsyydestä voi toisinaan olla vaikea saada selvyyttä. Periaatteessa kypsän avokadon tunnistaa siitä, että sen pinta antaa periksi kevyesti painettaessa. Aina tämä ”pintapehmeys” ei kuitenkaan takaa kypsyyttä, vaan avokadon liha voi olla hyvinkin raakaa kiven läheisyydessä. Ja me kaikki tiedämme, että raaka avokado maistuu kammottavalta.

PS. Tiesitkö, että avokadon hedelmät eivät kypsy puussa, vaan ne kypsyvät vasta poiminnan jälkeen (tai maahan pudottuaan)?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.