Appelsiinikakku

Appelsiinikakku

Appelsiinikakku

Tässä kakussa on runsaasti appelsiinin makua, mutta ei laisinkaan kitkeryyttä. Appelsiinejä keitettäessä kuoren kitkeryys nimittäin häviää. Kakku on myös aivan uskomattoman mehevä ja kostea, vaikka siinä ei olekaan voita tai muuta rasvaa.

Appelsiinikakku

Kakku:

 • 2 ohutkuorista (luomu)appelsiiniä
 • 3 kananmunaa
 • 200 g sokeria
 • 300 g mantelijauhoa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • voita kakkuvuoan voiteluun

Appelsiinisiirappi:

 • 1 appelsiini
 • ½ dl sokeria

Pese appelsiinit huolellisesti ja laita ne kattilaan. Lisää kattilaan vettä sen verran, että appelsiinit peittyvät. Keitä appelsiineja tunnin verran. Anna appelsiinien jäähtyä, jonka jälkeen paloittele ne veitsellä lohkoiksi. Poista mahdolliset siemenet. Soseuta appelsiinit kuorineen päivineen (sauvasekoittimella, monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa).

Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat voilla.

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita soseutetut appelsiinit vaahdon joukkoon varovasti käännellen. Sekoita leivinjauhe mantelijauhon sekaan ja lisää taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa noin tunnin verran. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, peitä kakku leivinpaperilla. Anna kakun jäähtyä vuoassaan ennen reunojen irrottamista. Tarjoile kakun kanssa appelsiinisiirappia.

Appelsiinisiirapin valmistaminen: Raasta pestyn appelsiinin kuori ja purista mehu kattilaan. Lisää myös sokeri kattilaan. Keitä noin 5 minuutin ajan, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Anna jäähtyä.


5 vastausta artikkeliin “Appelsiinikakku”

 1. Onpas jännä tapa tuo appelsiinien keittäminen. Olemme joululeivonnaisiin hillonneet appelsiinin kuoria, joissa on valkoinen osa mukana. Hilloaminen aloitettiin keittämällä kuoret mutta kokonaisena keittäminen ja soseuttaminen on ihan uusi juttu.

  • Itsekin olin alkuun hieman epäileväinen, mutta nyt (useamman kakkupalan syötyäni) olen todella tyytyväinen, että uskalsin kokeilla appelsiinien hyödyntämistä kokonaisuudessaan. Kannattaa ehdottomasti heittää ennakkoluulot romukoppaan ja kokeilla tätä yksinkertaista, mutta herkullista kakkureseptiä! 🙂

 2. Vaikkei niissä ole erillistä rasvaa niin kyllähän manteleissa on rasvaa yllin kyllin. Aion kyllä kokeilla tätäkin reseptiä, vaikuttaa herkulliselta.

  • Totta, manteleissa ja mantelijauhoissa on paljon rasvaa (54 g / 100 g).

   Myynnissä on myös sellaisia mantelijauhoja, joista osa mantelin rasvasta on poistettu kylmäpuristamalla mantelit ennen jauhamista. Tällä tavoin jauhon rasvapitoisuus on saatu tiputettua alle 20 %:iin. Tämä vähärasvaisempi mantelijauho tosin sitoo itseensä enemmän kosteutta, joten pelkäänpä, että ne eivät sovellu tämän nimenomaan mehevyydestään tunnetun appelsiinikakun leipomiseen (tai ainakin reseptiä pitäisi tuunata muiltakin osin).

 3. Näin on Sanna. Kokemukseni mukaan rasvan minimoiminen kuivattaa leivonnaiset. Eihän rasva ole vaarallista, pitää paremmin nälkää kuin hiilihydraatit. Tiedämme että ”kaupan patongit joissa on vain vettä, jauhoja ja suolaa, kuivuvat yön aikana ikäviksi korpuiksi. Kun leivon itse patonkeja, laitan taikinaan hyvää öljyä 2 rkl/0,5 litraan nestettä. Onpa leipä seuraavanakin päivänä ihan herkullista. Ja voilla sivelty kaulittu pullataikina korvapuusteja tehdessä antaa herkullisen maun kanelin ja sokerin ohella. Taikinaan käytän aina öljyä, se on kevyempää hiivataikinoissa kuin voi. Mutta voissa on jäljittelemättömiä makuaineita. Harrastin pari vuotta leipomo-kahvilan pitämistä, joten tuli vähän leivottua ja kokeiltua. Suomalaiset korvapuustit saavuttivat suuren suosion Ruotsissa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: