Huhtikuun vihannes: pinaatti


Tiesitkö tämän pinaatista?

  • Tuore pinaatti kannattaa syödä mahdollisimman pian kaupasta hankkimisen (tai poiminnan) jälkeen. Pinaatti säilyy jääkaapissa muutamia päiviä tiiviiseen muovipussiin pakattuna. Ilman muovipussia pinaatinlehdet menevät todella nopeasti pilalle nesteen haihtumisen vuoksi.
  • Vastoin yleistä uskomusta pinaatti ei sisällä rautaa yhtään sen enempää kuin muutkaan vihreälehtiset kasvikset. Kippari-Kallen supervoimat eivät siis selity ainakaan pinaatin rautapitoisuudella. Todennäköisempi selitys lihasten vahvistumiselle on pinaatin sisältämä nitraatti. Lue lisää tästä Karoliinisen instituutin tutkimuksesta esimerkiksi täältä.
  • Pinaatti on yksivuotinen ja nopeakasvuinen ruohokasvi. Sitä on helppo kasvattaa niin avomaalla kuin parvekelaatikoissakin. Pinaatti ei pistä pahakseen viileitäkään kesiä, mutta kuivuutta se ei siedä.
  • Pinaattia on useita eri lajikkeita. Toiset niistä sopivat paremmin syötäväksi tuoreena ja osa taas kypsennettyihin ruokiin. Esimerkiksi kovalehtinen Uuden-Seelannin pinaatti sopii parhaiten keittoihin ja muhennoksiin. Pieni- ja mehevälehtinen babypinaatti on miedompi maultaan ja toimii oikein hyvin esimerkiksi salaattisekoituksissa.
  • Pinaatti on ns. nitraatinkerääjäkasvi. Ihmiselimistössä nitraatti muuntuu nitriitiksi, joka korkeina pitoisuuksina saattaa aiheuttaa methemoglobinemian riskin. Methemoglobinemia on tila, jossa veren hemoglobiini ei pysty sitomaan happea, jonka vuoksi kudosten hapensaanti heikentyy. Tämän takia sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee, että pinaattia tulee välttää alle 1-vuotiaiden lasten ruokavaliossa. Mikäli pinaattia ja muita korkean nitraattipitoisuuden omaavia kasviksia ei syö säännöllisesti (lue: päivittäin) ja suuria määriä, ei methemoglobinemian riskiä pitäisi olla ja hyötyjen arvioidaan ylittävän nitraatista mahdollisesti aiheutuvat haitat. Lue lisää Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivuilta. Jos vainoharhaisuus kaikesta huolimatta iskee, pinaatti kannatta ryöpätä (ja keitinvesi heittää pois), jolloin nitraatin määrä vähenee.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: