Toukokuun vihannes: parsa


Parsanippujen ilmestyminen kauppojen vihanneshyllyille on varma kevään merkki. Myös ravintoloiden ruokalistat pursuavat erilaisia parsa-annoksia näin kevätaikaan. Ravintoloiden parsanautintojen korkeiden hintojen perusteella moni saattaa luulla, että parsa on erityisen kallis raaka-aine, vaikka näin ei suinkaan ole. Parsasta saa loihdittua melko edullisesti maistuvaa ruokaa kotioloissa.

Tiesitkö muuten, että vihreä ja valkoinen parsa on yksi ja sama kasvi? Valkoinen parsa on vain peitelty mullalla, kun vihreä parsa on saanut nauttia valonsäteistä. Valkoinen parsa on hieman vihreää parsaa miedomman makuista, vaikka ei vihreätäkään parsaa voi millään muotoa kovin voimakasmakuiseksi sanoa – ennemminkin parsan maku on mieto, mutta hienostunut.

Tuoreet parsat kannattaa säilyttää riittävän kylmässä (+ 2–5 astetta). Parsat menettävät helposti kosteutta, joten parhaiten ne säilyttävät rapsakkuutensa kosteissa säilytysoloissa: parsanipun ympärille voi kääräistä esimerkiksi kostutetun keittiöpyyhkeen.

Sekä vihreästä että valkoisesta parsasta kannattaa poistaa puumainen tyviosa. Itse otan toisella kädellä kiinni tyvestä ja toisella kädellä noin puolesta välistä vartta, jonka jälkeen yksinkertaisesti napsautan parsan kahtia. Toki tyviosan voi leikata veitsellä pois. Yleensä riittää, että alaosasta leikkaa noin 3–5 cm pois.

Vihreätä parsaa ei useinkaan ole mitään syytä kuoria – ainoastaan erityisen paksukuoriset vihreät parsat tekevät poikkeuksen ja silloinkin riittää, että kuoren poistaa noin alimmasta kolmanneksesta. Valkoiset parsat sitä vastoin kuoritaan aina. Parsan kuorimiseen on olemassa oma veitsensä, mutta tavallisella vihanneskuorimaveitsellä pärjää aivan ongelmitta. Kuorimissuunta on latvasta tyveen päin. Valkoisen parsan nuppu jätetään luonnollisesti kuorimatta.

Parsa on varsin monipuolinen kasvis: se sopii keitettäväksi, paistettavaksi ja grillattavaksi. Parsa maistuu hyvältä sekä lämpimänä että kylmänä.


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: