Ruokakomeron kätköt

Jauhot ja jauheet

Mantelijauho

Mitä?  Mantelijauho valmistetaan jauhamalla manteleita hienorakenteiseksi jauhoksi. Mantelijauhoja löytyy sekä täysrasvaisia että vähempirasvaisina (vähärasvaisiksi näitä ei voi kuitenkaan kutsua rasvapitoisuuden ollessa noin 12 %:ia). Mantelijauhot ovat runsaskuituisia (13-30 g / 100 g), vähähiilihydraattisia (alle 10 g / 100 g) ja proteiinipitoisia (20-37 g / 100 g). Lisäksi ne sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

Mihin?  Mantelijauhoa voi käyttää monin eri tavoin leivonnassa, kuten muffineissa, kakuissa, kekseissä ja piirakkapohjissa. Mantelijauholla on paikkansa myös ruoanlaitossa. Korppujauhot voi korvata mantelijauholla esimerkiksi lihapullissa tai erilaisissa leivityksissä. Myös vuoat voi leivittää mantelijauholla.

Mistä?  Mantelijauhoja myydään isommissa päivittäistavaraliikkeissä, luontaistuotekaupoissa ja nettikaupoissa. Itse olen löytänyt mantelijauhoa pääkaupunkiseudulla S-Marketista, Prismasta ja K-citymarketista.

Vinkkejä!

 • Leivonnassa kannattaa käyttää mahdollisimman hienorakenteista mantelijauhoa. Hienojakoinen mantelijauho sitoo itseensä enemmän kosteutta ja tuo näin ollen enemmän ja kestävämpää rakennetta taikinaan kuin karkeampi jauho.
 • Mantelijauho palaa herkästi. Uunissa paistettaessa peitä leipomuksesi tarvittaessa leivinpaperille. Voit myös alentaa uunin lämpötilaa ja pidentää vastaavasti paistoaikaa.
 • Säilytä mantelijauho jääkaapissa rasvojen härskiintymisen estämiseksi. Muista ottaa mantelijauho huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen leipomista.
 • Mantelijauho ei sovellu hiivalla kohotettavaksi, koska se ei muodosta sitkoa.

Sokerit ja makeuttaminen

Kookospalmusokeri

Mitä?  Kookospalmusokeri (eli kookossokeri) valmistetaan kookospalmun kukinnon makeasta nektarista. Kookospalmusokerissa on kaloreita saman verran kuin tavallisessa kidesokerissa, mutta sen glykeeminen indeksi (GI) on melko alhainen. Kookospalmusokeri sisältää enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuin muut makeutusaineet. Lisäksi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö on nimennyt kookospalmusokerin eniten luontoa säästävimmäksi makeutusaineeksi.

Mihin?  Kookospalmusokerin kiderakenne ja ”käyttäytyminen” vastaa tavallista kidesokeria, joten sillä voi korvata tavallisen sokerin kaikissa ruokaohjeissa.

Mistä?  Kookospalmusokeria myydään isommissa päivittäistavaraliikkeissä, luontaistuotekaupoissa ja nettikaupoissa. Itse olen löytynyt kookossokeria pääkaupunkiseudulla S-Marketista, Prismasta ja K-citymarketista.

Vinkkejä!

 • Kookospalmusokeri ei maistu lainkaan kookokselta, vaan ihanan karamellimaiselta.
 • Kookospalmusokeri ei ole aivan niin makeaa kuin tavallinen kidesokeri, mutta huomattavasti maukkaampaa. Tavallisen sokerin voi korvata kookospalmusokerilla yksi yhteen.
 • Kookospalmusokeri sulaa nopeasti, joten testaa sitä kahvin tai teen kanssa.

Muscovadosokeri

Mitä?  Muscovadosokeri valmistetaan raakaruokosokerista. Se on hieman kosteaa ja väriltään tummanruskeaa. Muscovadosokeri sisältää enemmän kivennäis- ja hivenaineita kuin (prosessoidumpi) ruokosokeri.

Mihin?  Muscovadosokeri sopii leivontaan ja jälkiruokiin antamaan lakritsimaista aromia.

Mistä?  Muscovadosokeria myydään isommissa päivittäistavaraliikkeissä.

Vinkkejä!

 • Käytä muscovadosokeria vain tummissa leivonnaisissa.
 • Muscovadosokerilla voit korvata tavallisen kidesokerin yksi yhteen.
 • Muscovadosokeri ei vaahtoudu yhtä hyvin kuin tavallinen kidesokeri.
 • Muscovadosokeri kovettuu helposti, joten säilytä se tiiviisti suljettuna. Jos sokeri pääsee kovettumaan, saat sen pehmenemään muutamassa päivässä laittamalla sokerin tiiviiseen kannelliseen astiaan yhdessä kostutetun voipaperipalasen kanssa.
 • Muscavadosokerin voi korvata fariinisokerilla yksi yhteen.

Muuta

Kaakaonibsit

Mitä?  Kaakaonibsit ovat kuorituista kaakaopavuista murskattua rouhetta. Ne sisältävät runsaasti flavonoideja, antioksidantteja sekä kivennäisaineita.

Miten?  Kaakaonibsejä voi napostella sellaisenaan taikka lisätä esimerkiksi jugurtin, myslin tai puuron sekaan. Kaakaonibsit soveltuvat myös leivontaan (esimerkiksi pähkinöiden ja/tai suklaarouheen sijaan) ja raakasuklaan valmistamiseen.

Mistä?  Kaakaonibsejä myydään luontaistuotekaupoissa ja nettikaupoissa.

Vinkkejä!

 • Kaakaonibsit ovat aika voimakkaanmakuisia, joten totuttele niiden makuun esimerkiksi myslin seassa.
 • Kaakaonibseistä voi jauhaa kahvimyllyllä kaakaojauhetta.
 • Kaakaonibsejä löytyy sekä raakakaakaopavuista että paahdetuista kaakaopavuista murskattuna. Kokeile molempia ja päätä kumman mausta pidät enemmän!
 • Koska kaakaonibsit eivät ole makeita, voit kokeilla niitä suolaisissa ruoissa antamaan makua.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.